Stiže Galaxy A51, nasljednik jednog od najpopularnijih smartfona u 2019.

Samsung Galaxy A51 će već početkom 2020. biti spreman da naslijedi Galaxy A50, jedan od najtraženijih smartfona tekuće godine. Nezvanične, ali pouzdane informacije o novom adutu Samsunga u srednjoj klasi smartfona procurile su ranije nego što je iko očekivao.

Galaxy A51 će dogodine, ako je vjerovati OnLeaksu, imati ulogu ponavljanja uspjeha koji ove godine bilježi Galaxy A50. Iako se to čini kao veoma optimistički postavljen cilj, novi model Samsung smartfona imaće kvalitet da zadatak obavi prema očekivanjima.

Minimalistički dizajn i prostran ekran modela A51

Na prvim renderima vidljivo je da će A51 na tržištu da se pojavi sa nekoliko noviteta u odnosu na još aktuelnu A seriju smartfona kompanije Samsung. Uočljivo je da se na poleđini nalazi četvorougaoni modul za kamere u kojem su senzori poredani u obliku latiničnog “L”. Minimalistički dizajn sada je još izražajniji budući da su ivice oko ravnog, prostranog 6.5-inčnog ekrana tanje nego ikad.

U vrhu Super AMOLED ekrana FullHD rezolucije nalazi se rupica u kojoj je smještena selfie kamera od 32 MP. Samsung Galaxy A51, dakle, dolazi sa prilično osvježenim dizajnom i nešto većom površinom inače fantastičnog kompanijinog ekrana.

Novitet kod Galaxy A51 modela je, naravno, i već pomenuti četvorougaoni modul za foto-aparat na poleđini. U fokusu je glavna kamera od 48 MP, za koju očekujemo da će u kombinaciji sa 12-megapikselnim ultraširokim senzorom, 12-megapikselnom telephoto kamerom i 5-megapikselnom kamerom koja fotografijama daje dubinu, biti u stanju da isporuči snimke profi kvaliteta.

Baterija modela A51 trebalo bi da bude kapaciteta 4000 mAh, a punjenje će se obavljati putem USB Type-C priključka. Zna se takođe, da će uređaj imati i priključak od 3.5 mm. Nema sumnje da će dolazeći smartfon izazvati veliko interesovanje jer pored atraktivnog izgleda imaće i moćne performanse.

Nastavak dominacije u srednjoj klasi

Naime, Galaxy A51 dolazi sa Android 10 operativnim sistemom i One UI 2.0 korisničkim interfejsom. Trebalo bi da ga pogoni dokazano kvalitetni Exynos 9611 čipset. Radni čip će se oslanjati i na snagu radne memorije od minimalno 4 GB što već garantuje više nego dobre performanse. Inače, uređaj će na tržište u dvije memorijske kombinacije, sa 4/64 GB ili 6/128 GB.

Sumiramo li sve dostupne podatke, Galaxy A51 će, dakle, naslijediti sve kvalitete modela A50, a donijeće i nekoliko pozitivnih osvježenja. Samsung ima razloga da vjeruje da će i iduće godine imati model koji će dominirati srednjom cjenovnom klasom.

Scroll to Top