Kako je Hideo Kojima, kreator Death Stranding igre za PS4, zadivio svijet

Svaki iskreni ljubitelj PlayStation gaminga zna ko je Hideo Kojima i cijeni njegov rad. S pojavom Death Stranding igre za PS4 konzole, poštovanje prema japanskom dizajneru igara pretvoreno je u divljenje.

Priču o multidisciplinarnom umjetniku i njegovom eksperimentu donosi mondo.rs, a to je priča koja danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Hideo Kojima je proslavljeni japanski dizajner igara odgovoran za serijal Metal Gear, rodonačelnika stealth igara na igračkim konzolama.

Tokom više od dvije decenije rada za japanski studio Konami, Kojima je režirao, napisao, producirao i dizajnirao 10 Metal Gear naslova. Od prve MG igre pa do epskog finala Metar Gear Solid V: The Phantom Pain, igre iz Kojiminog opusa inspirisale su i zabavljale milione gamera.

Igre su imale i snažan efekat na komercijalni uspjeh PlayStation konzola, posebno keca i dvojke. Hideo Kojima je dizajner igara kojem i Sony i Konami duguju više nego što će ikad moći da mu plate. On je specifičan multidisciplinarni umjetnik, hibrid punokrvnog filmskog režisera i dizajnera igara.

Nakon burnog razlaza sa Konami-jem, gdje nisu imali sluha za njegove grandiozne ideje, Kojima pokreće vlastitu kompaniju – Kojima Productions. Za podizanje kompanije umjetnik je obezbijedio kapital nezavisnih investitora i pokroviteljstvo kompanije Sony. Japanskom gigantu Hideo je obećao platformsku ekskluzivnost svog sljedećeg velikog projekta.

Hideo Kojima i glumci sa A liste

Death Stranding se u vrhunskoj tajnosti “krčkao” gotovo tri godine. Publici gladnoj novosti o aktuelnom projektu koji priprema Kojima informacije su dozirane na kašičicu. Ogromnom “hajpu“, koji je pratio igru, u najvećoj mjeri su doprinijele poznate ličnosti poput Normana Ridusa, Madsa Mikelsena i Giljerma del Tora, koji su angažovani za glavne uloge.

Death Stranding je hrabar, eksperimentalni amalgam filmskog pripovijedanja i igre otvorenog svijeta koji je kreirao Hideo Kojima

Ovaj moćni muški trio pojačan je Leom Sejdu i Margaret Kvejli, što je iščekivanje zagrijalo na tačku bijelog usijanja. Mnogi su s razlogom lupali glavu oko karaktera novog projekta koji priprema Hideo Kojima. Ne vjerujući da je riječ o igri, već o visoko-profilnom filmskom iznenađenju, bilo je i onih koji su se zapitali šta sada sprema “taj japanski ludak”.

“70% mog tijela su filmovi”, stavio je Kojima u zaglavlje svog Twitter naloga, a u tome leži i osnova njegove autorske filozofije. Death Stranding je hrabar, eksperimentalni amalgam filmskog pripovijedanja i igre otvorenog svijeta. Naslov u kome su filmski i igrački elementi ravnopravni čine fascinantnu cjelinu, kakva se ne viđa često. Zapravo, ne viđa se gotovo nikad, jer talente prve holivudske postave ne može da mobiliše svaki igrački dizajner. Potreban je neko kao Hideo da bi ubijedio face “A klase“ da glume u jednoj video igri.

Ne znamo koliko su plaćeni, ali glume za sve pare… Death Stranding je struktuiran oko masivnih filmskih scena epskog karaktera. Hideo Kojima je od toga stvorio svoj zaštitni znak, primjenjujući ih još od Metal Gear Solid-a za prvu PlayStation konzolu. Ono što igru sprečava da potpuno mutira u nekoliko spojenih cjelovečernjih filmova je gameplay. Tu glavnu ulogu tumači mlađani Norman Ridus, široj publici poznat kao Deril Dikson iz serije “The Walking Dead”.

Nabavite Death Stranding u 3D BOX-u, dostava je besplatna

Kojima je u svom najnovijem naslovu kreirao svijet pogođen jednom vrlo, vrlo specifičnom apokalipsom. U njemu, Norman Ridus, odnosno, Sem Porter Bridžes, igra ulogu kurira. On nastoji da poveže izolovane enklave u jednu novu civilizaciju, United Cities of America. Nalik na slavnog poštara koga u istoimenom filmu tumači Kevin Kostner, Sem Porter Bridžes će prolaziti kroz sito i rešeto. Gaziće preko rijeka, penjati se na urvine i kliziti niz dubodoline pokušavajući da svijetu da smisao kroz sopstvene, natčovječanske napore.

Gameplay varira od mirnih dionica, u kojima možete da uživate u prirodi, pješačeći brdima i dolinama sa teretom na leđima, do frenetične borbe sa teroristima i natprirodnim entitetima. Hideo Kojima je kreirao igru koja će vas držati na ivici stolice kao malo koji naslov u novijoj istoriji.

Death Stranding je na tržište izašao 8. novembra, ekskluzivno za PlayStation 4 konzolu. Ovu igru možete da nabavite u 3D BOX PlayStation shopu u Delta Planetu u Banjaluci, 3D BOX shopu u TC Mercator Banjaluka, kao i na web shopu 3D BOX-a mobilnitelefoni.ba. Podsjetimo, za kupovinu na web shopu mobilnitelefoni.ba bilo kojeg proizvoda iz PlayStation asortimana brza dostava na kućnu adresu je besplatna.

Scroll to Top