iPhone vrijedi više zbog nedostižnog kvaliteta koji iOS ima nad Androidom

iOS ili Android, pitanje je koje muči mnoge, ali dileme, jednostavno, nema – operativni sistem namijenjen Apple uređajima je bolji. Eto, ujedno, i odgovora na pitanje zašto su, npr, Apple iPhone uređaji skuplji u odnosu na Android smartfone iste klase.

Ipak, da sve ne bi ostalo na tvrdnji nepotkrijepljenoj činjenicama, sajt AndroidCentral je naveo 5 ključnih prednosti koje iOS ima nad Android operativnim sistemom. Za primjer je uzet iPhone 11, za koji je konkretno navedeno u čemu je bolji od Android flagship smartfona.

Android telefoni nude veliku raznolikost opcija, naročito sa hardverskog stanovišta i po pitanju dizajna. S druge strane, iPhone dvije godine nije mijenjao notch, a dizajn zadnje strane daleko je od primamljivog. Apple se još nije prebacio ni na USB-C na svojim telefonima. Međutim, u nekim stvarima, naročito kada je u pitanju iOS, jednostavno je ispred.

iOS garantuje najbolje performanse

Apple je u jedinstvenoj situaciji u kojoj ima potpunu kontrolu nad hardverom i softverom. Na taj način omogućuje stvaranje korisničkog iskustva koje je trenutno bez premca. iPhone 11 ima Apple A13 Bionic čipset kome nema ravnog. Čak ni najnoviji čipovi koje prave Qualcomm i HiSilicon nisu u rangu sa prošlogodišnjim A12 Bionic-om. iOS je perfektno podešen tako da uvijek pruža maksimum koji je android konkurenciji i dalje nedostižan.

A13 Bionic donosi ogromna poboljšanja u pogledu performansi i efikasnosti, što se naravno, pozitivno odražava i na iOS. Čipset je 20% brži od prethodnog, A12 procesora, a troši 30% manje energije. To rezultira mnogo dužim vijekom trajanja baterije za iPhone 11 seriju, koja je dobila i nešto veći kapacitet.

Iako iPhone 11 ima samo 4 GB RAM-a, nećete osjetiti usporavanja zbog načina na koji je iOS izgrađen. Naime, ta 4 GB radne memorije daju više nego dovoljno prostora za multitasking. Jedini proizvođač Android smartfona koji se približava pružanju nivoa fluidnosti koje nudi iPhone je OnePlus. Kineski proizvođač odradio je izvanredan posao optimizujući svoj OxygenOS.

Ažuriranje

Ažuriranja i dalje predstavljaju bolnu tačku na Android uređajima. Većina proizvođača tek treba da ažurira svoje uređaje na Android 10 verziju operativnog sistema. Moraćete da sačekate do januara da biste vidjeli najnoviju verziju OS-a na svom Galaxy S10+ ili Note10+ uređaju. Nasuprot tome, najnovija ažuriranja za iOS dostupna su odmah za iPhone uređaje stare i do 5 godina. Ovo je još jedna oblast u kojoj vertikalna integracija uređaja kompanije Apple daje rezultat. Sa mogućnošću da efikasno upravlja i hardverom i softverom, Apple može brže da izvrši nadogradnje na ranije modele.

Naravno, stariji iOS uređaji možda neće dobiti sve najnovije funkcije. Međutim, činjenica da se 5 godina stalno ažuriraju, dugoročno ih čini najisplativijom investicijom. Takav nivo softverske podrške ne možete da dobijete na Android uređajima. U najboljem slučaju vidjećete dvije nadogradnje platforme za bilo koji Android telefon, sa tri godine bezbjednosnih ispravki. Ako za telefon dajete više od 1.000 evra, logično je da želite da dobijate najnovije softverske ispravke bar nekoliko godina.

iOS kompanije Apple ima više prednosti koje Android uređaji ne mogu da dostignu

Biometrija

Apple je kasnio sa biometrijskom autentifikacijom, ali Face ID jedan je od najboljih koji ćete naći na bilo kom telefonu. Face ID je podrazumijevani način provjere autentičnosti na iPhone 11 modelima. Oslanja se na senzor infracrvene kamere i projektor koji projektuje 30.000 tačaka na vaše lice, stvarajući tačan 3D model. A13 Bionic zatim upoređuje model sa crtama lica svaki put kada otključate telefon.

Privatnost

Apple je uvijek predstavljao privatnost kao veliku prednost svog iOS sistema. Tako iOS 13 šalje obavještenja o tome koje aplikacije prate vašu lokaciju u pozadini. Vi dobijate mogućnost da ograničite pristup lokaciji kada se aplikacija pokreće. Android 10 takođe nudi sličnu funkciju, ali u iOS-u 13 dobijate mogućnost da dozvolite aplikaciji pristup lokaciji samo jednom.

iOS 13 takođe zaključava pristup za Bluetooth i WiFi, dok podrazumijevana aplikacija Maps ne čuva istoriju svih lokacija na kojima ste bili i podaci nisu povezani sa vašim Apple ID-om. Safari takođe nudi Intelligent Tracking Prevention koji koristi mašinsko učenje za sprečavanje reklamnih trekera.

Mnoge od ovih funkcija nećete vidjeti na Androidu, jer se Google oslanja na oglašavanje. Potrebni su mu korisnički podaci za isporučivanje relevantnih oglasa, a to rječito pokazuje i šta radi sa vašim podacima. Google se poboljšao u privatnosti – promjene pristupa lokaciji u Androidu 10 posebno ističu njegovu posvećenost privatnosti. Međutim, iOS je uvijek bar korak ispred i u ovoj oblasti.

Snimanje video zapisa

Stabilizacija videa koju ima iPhone je bolja od svega što možete videti na Android uređajima. iPhone 11 snima 4K snimke pri 60 sličica u sekundi sa stereo zvukom. Dobijate čak i usporeni snimak od 1080p pri 240fps. To nije sasvim na istom nivou kao i 960fps koji dobijate na Huawei P30 Pro smartfonu, ali kvalitet snimka to nadoknađuje.

Foto i video segment je, generalno, odličan na iPhone 11 modelima. Između ostalog, dobijate i širougaone objektive, što telefon čini mnogo svestranijim. Sve u svemu, iPhone 11 je fantastičan telefon za svoju cijenu. Za malo više novca od onoga koliko bi vas koštao OnePlus 7T, dobijate vrhunsku unutrašnjost, mnogo bolju kameru, bolji vijek trajanja baterije, stalna ažuriranja softvera i robusnu biometriju.

Scroll to Top