Virtuelni asistent Siri na iPhone-u spasio mladića koji je upao u hladnu rijeku

Virtuelni asistent Siri, odnosno inteligentni softver koji je razvio Apple za svoje uređaje, spasio je život mladiću koji se utapao. Gael Salcedo (18) iz Ajove vozio se svojim džipom kada je zbog leda na putu i izmaglice sletio u hladnu rijeku Winnebago. Vozilo je tonulo u vodu, a uplašeni vozač nije mogao da otvori vrata. Već je pomislio da ga čeka strašna smrt u ledenoj vodi kada mu je sinula spasonosna ideja…

Dok je džip tonuo u vodu Gael je užurbano pokušavao da pronađe svoj iPhone. Što zbog panike, što zbog već promrzlih ruku, u tom trenutku nije mogao da se sjeti gdje je, da ga dohvati. Znao je da mu je telefon u autu i onda mu je sinulo: “Hey Siri, call 911”, izgovorio je glasno. Budući da Siri funkcioniše na bazi glasovnih komandi korisnika, poziv je automatski upućen službama Hitne pomoći i vatrogasaca.

Siri dostupan na svim Apple uređajima

S pozivom u pomoć spasioci su dobili i preciznu lokaciju mladića koji se zatekao u smrtnoj opasnosti. Zahvaljujući pravovremenom pozivu iz hladne rijeke, uz pomoć aplikacije Siri, spasioci su stigli na vrijeme. Gael Salcedo je iz potonulog džipa izvučen kroz prozor, a potom zbrinut u obližnjoj bolnici. Poslije nekoliko časova pušten je na dalji kućni oporavak, objavio je američki kimt.com.

Tek kada je Gael dao glasovnu komandu svom Siri asistentu otkrio je i gdje je spustio svoj iPhone. Sve u svemu, da Gael nije imao aktiviran Siri, bio bi to za njega tragičan kraj. Ovako, prošao je bez ikakvih ozbiljnijih posljedica, a poslije prvobitnog šoka uslijedilo je olakšanje i zahvalnost vatrogascima koji su ga izvukli iz rijeke.

Inače, Siri je softver koji je kompanija Apple razvijala godinama. Danas je dostupan na svim Apple uređajima kao što su iPhone, iPad, iPod Touch, Apple Watch, AirPods, HomePod i Mac.

Aplikacija Siri osmišljena je tako da korisniku omogući besprekoran način interakcije sa svojim uređajem. Siri funkcioniše na bazi primanja glasovnih komandi ali i razgovora sa korisnikom. S obzirom na visok nivo vještačke inteligencije implementirane u ovaj softver, lični asistent je i odličan simulator iskrenog prijatelja.

Birate ženskog ili muškog ličnog asistenta

Siri može da bude i muško i žensko, zavisno od toga koji glas će ovoj aplikaciji dodijeliti korisnik. Od svog ličnog asistenta na Apple uređajima možete da tražite da obavi najrazličitije zadatke. Možete, na primjer, da izdiktirate poruku i izdate glasovnu komandu za njeno slanje na zadatu adresu.

Aplikaciji Siri možete da postavljate razna pitanja i da zahtijevate da vam pronađe određene odgovore. Siri za vas može da obavi razne rezervacije, uspostavi različite kontakte, a po potrebi i da vas oraspoloži ili pravovremeno podsjeti na neizostavne obaveze. U nepoznatim krajevima biće vaš najpouzdaniji vodič, u saobraćajnim gužvama predložiće najbolje rješenje… Sve je na bazi razgovora koji će sa ličnim asistentom uvijek biti od neke koristi.

Scroll to Top