Samsung QLED 8K televizori među prvima koji će dobiti sertifikat 8KA

Novi 8K televizori QLED serije kompanije Samsung biće među prvima u svijetu koje će sertifikovati novoosnovana 8K Association (8KA). Praktično, to znači da će takvi televizori imati potvrđenu rezoluciju od najmanje 4320×7680 piksela i nivo osvjetljenja od minimalno 600 nit-a. Između ostalog, podržavaće i HDMI 2.1 i HEVC (H.265) standarde.

Ovu informaciju potvrdila je, i na sva zvona razglasila, sama kompanija Samsung, unoseći u globalnu industriju televizora već na početku godine mnogo bure, prenosi Engadget. Naime, sve je počelo još na IFA 2019, kada je druga južnokorejska kompanija, LG, izrazila sumnju da Samsung QLED 8K televizori ne ispunjavaju prave 8K specifikacije, iako imaju dovoljan broj piksela.

8K efekat na QLED televizorima

LG je tada tvrdio da se QLED pikseli ne mogu jasno međusobno razlikovati, pa je zato efektivna rezolucija manja od 8K, objavio je Forbes. Svoju tvrdnju LG zasniva na mjerenjima International Committee for Display Metrology (ICDM) koja je osmislila test „modulacije kontrasta“. Ovaj test prikazuje naizmjenične bijele i crne linije širine jednog piksela, koje se zatim prebrojavaju. Što je više linija jasno diferencirano, to je slika na 8K TV-u jasnija i oštrija.

Međutim, stručnjaci za rezoluciju u Samsungu, ali i van njega, ne slažu se nužno sa ovom tvrdnjom, prenosi PC Press. Njihov argument je da mjerenje ne uzima u obzir podatke o boji. Samsung naglašava da se njihova QLED 8K rezolucija ne zasniva na brojanju piksela, već na efektu koji se dobija kada se generiše slika. Uostalom, i sam ICDM je objavio saopštenje u kojem je umanjio LG-jeve tvrdnje. Kad smo već kod toga, kompanije kao što su Samsung, Panasonic i Hisense su dio 8K Association, dok LG nije.

Samsung će uskoro moći da promoviše svoje QLED televizore kao uređaje čiju je 8K rezoluciju potvrdila 8K Asocijacija

Bilo kako bilo, sertifikacija će biti izuzetno važna za Samsung, pošto će moći da promoviše svoje QLED televizore kao uređaje čiju je 8K rezoluciju potvrdila 8KA. Televizori koje bude sertifikovala 8KA, dobiće i njihov logo koji će se nalaziti na uređaju. Tako će korisnici moći da identifikuju premijum 8K modele prije nego što se odluče za kupovinu.

Pronađite odgovarajući Samsung TV u 3D BOX-u

Iako spor oko standarda sa tehnološke strane nije toliko značajan za Samsung i LG, smatra se da će sertifikacija biti veliki plus za kompaniju prilikom prodaje QLED 8K televizora. Većinu kupaca ne interesuju takve tehnikalije, ali ih interesuje da li je proizvod koji kupuju u skladu sa prihvaćenim standardima. To i jeste karta na koju Samsung igra povodom ove sertifikacije.

U bogatoj ponudi 3D BOX-a već sada možete da pronađete veliki izbor Samsung QLED televizora u punoj 4K rezoluciji. Pored vrhunskog kvaliteta slike i zvuka, odlikuju ih i veoma povoljne cijene, najpovoljnije u BiH. Na sve to 3D BOX kupcima obezbjeđuje i brzu i jednostavnu realizaciju kupovine na rate, kao i značajnu uštedu uz opciju povrata PDV-a.

Scroll to Top