XIAOMI BRAND Sinonim za visok kvalitet i niske cijene moderne elektronike

Xiaomi ima fantastične proizvode, koji su dovoljno dobri da postanu konkurentni onim u Americi. Ovo je 2014. izjavio Steve Wozniak, jedan od osnivača kompanije Apple, pridružujući se mlađoj ekipi genijalnih kineskih inženjera i dizajnera okupljenih u startup kompaniju Xiaomi.

I zaista, Xiaomi uređaji danas su širom svijeta prepoznatljivi po kvalitetu, ali i po izrazito povoljnim cijenama za taj kvalitet. S najpoštenijom ponudom svojih visokokvalitetnih proizvoda na globalnom tržištu, Xiaomi se i bez nekih naročitih ulaganja u marketing profilisao kao brend koji brzo stiče povjerenje u najširim masama.

Na našim prostorima Xiaomi se prvenstveno nametnuo kao proizvođač odličnih smartfona pristupačnih skoro svima. Na primjer, ako novi telefon ne birate po nazivu proizvođača, već po unaprijed zacrtanim specifikacijama i željenim performansama, otkrićete da takav uređaj Xiaomi uvijek daje najpovoljnije.

Xiaomi: Najuspješniji startup na svijetu

Pored toga, posljednjih godina utvrđeno je da smartfoni ovog kineskog brenda spadaju i u najpouzdanije, jer se najrjeđe kvare. Naime, statistike govore da se od svih prodatih smartfona vodećih svjetskih brendova Xiaomi telefoni najrjeđe donose na servis zbog nekog fabričkog nedostatka ili kvara. Nije to nikakvo čudo, jer iza ovog danas svjetski poznatog brenda stoji ekipa kineskih genijalaca koji su stvorili najuspješnji startup na svijetu.

Iza danas svjetski poznatog Xiaomi brenda stoji ekipa kineskih genijalaca koji su stvorili najuspješnji startup na svijetu

Da, Xiaomi je, u 10. godini postojanja, sa današnjom procijenjenom vrijednošću od 46 milijardi američkih dolara, najvrijedniji startup na svijetu. Po vrijednosti nadmašuje čak i donedavno neprikosnoveni Uber. Zanimljivo je da Xiaomi zapošljava samo 8.000 ljudi. Navodimo “samo”, jer drugo veliko kinesko ime u oblasti IT-a – Huawei, zapošljava više od 170.000 radnika.

Xiaomi je, dakle, za relativno kratko vrijeme prošao put od anonimnog društva inovatora, ljubitelja naprednih tehnologija i moderne elektronike, do svjetski priznatog proizvođača modernih, pametnih elektronskih uređaja. Međutim, njima ni svjetska slava nije pomutila razum pa cijene njihovih proizvoda i dalje možemo smatrati najpoštenijim u cjelokupnoj ponudi na tržištu smartfona i drugih pametnih uređaja.

Globalni uspjeh “sitne boranije”

Tajna uspjeha Xiaomi brenda krije se u poslovnoj filozofiji osnivača koju su vjerovatno pokušali da udjenu i u naziv kompanije. U bukvalnom prevodu, naziv sačinjen od kineskih glasova Xiao i Mi, može da znači sitan proso, a u slobodnijem prevodu čak i sitna boranija. Ne možemo da u ovom slučaju oko naziva kompanije ne primijetimo i dozu duhovitosti osnivača od kojih jednog čak zovu kineski Steve Jobs. Ipak, vjerujemo da je pored duhovite igre kineskim pojmovima, osnivačima bilo važno da na zanimljiv način oblikuju i poruku o značaju skromnosti, posvećenosti radu i poštenom pristupu poslu kojim se bave i u kojem očigledno uživaju.

Bilo kako bilo, Xiaomi je danas respektabilan svjetski brend i jedan od top 5 brendova pametnih telefona. Pored smartfona, kompanija proizvodi i izuzetno kvalitetne tablete, televizore, laptope, auto punjače, Power Bank-ove, pametne robot-usisivače, kamere, razne pametne svjetiljke, pametne pročišćivače vazduha, pametne električne skutere… Sve su to uređaji visokog kvaliteta i postojanosti i veoma prihvatljivih, poštenih cijena.

Na svim 3D BOX prodajnim mjestima, kao i na web shopu mobilinitelefoni.ba, pronaći ćete veliki izbor Xiaomi uređaja, po najpovoljnijim cijenama u BiH. U narednim danima predstavićemo nekoliko novih uređaja top kvaliteta ovog kineskog brenda, od smartfona do pročišćivača vazduha, čija vrijednost uveliko nadilazi njihovu prodajnu cijenu.

Ako je i vaš izbor Xiaomi, posjetite 3D BOX, mjesto najisplativije kupovine elektronskih uređaja u BiH, uz posebnu pogodnost za dodatnu uštedu u vidu opcije povrata PDV-a.

Scroll to Top