Xiaomi postao 4. najveći globalni proizvođač smartfona u Zapadnoj Evropi

Xiaomi je definitivno potvrdio globalni kvalitet budući da se i u Zapadnoj Evropi već pozicionirao kao 4. najveći proizvođač smartfona. Prethodno je ovaj kineski brend ogromnu popularnost stekao u matičnoj zemlji Kini, potom i u Indiji, ali i na Balkanu.

Da je kineska kompanija postala 4. najveći proizvođač telefona u Zapadnoj Evropi potvrdio je Shou Zi Chew, predsjednik Xiaomi International-a. Prema njegovim riječima, učešće kompanije na globalnom tržištu ostvaruje impresivan rast od 90% na godišnjem nivou.

Najpošteniji odnos prema kupcu

Već u prvom kvartalu 2019. godine Xiaomi je ostvario prihod od 10 milijardi američkih dolara. Budući da je polovina tog prihoda ostvarena van Kine, jasno je da se Xiaomi pozicionirao kao globalni proizvođač smartfona.

Osim po prodaji odličnih smartfona, kompanija Xiaomi poznata je širom svijeta i kao proizvođač drugih elektronskih uređaja. Naročitu prepoznatljivost ovaj brend stekao je i svojim električnim skuterima od kojih je najpopularniji i najnagrađivaniji Mi Electric Scooter M365. Na zapadnoevropskom tržištu električnih skutera, Xiaomi već ima učešće od velikih 17%.

Na našim prostorima, brend Xiaomi je stekao naklonost korisnika prvenstveno zbog idealnog odnosa cijene i kvaliteta svojih proizvoda. S tim u vezi kompanija je čak službeno potvrdila da nikada neće prijeći prag od 5% zarade na svojim smartfonima. “Naša misija je da korisnicima dostavimo što bolji pametni telefon po najnižoj mogućoj cijeni”, poruka je menadžmenta kompanije Xiaomi.

Recept za povoljne cijene smartfona

Ako se neko pita u čemu je štos, odnosno da li je moguće da postoji i globalno poznat i priznat proizvođač koji ne juri za velikom lovom, odgovor je da Xiaomi čine vrhunski stručnjaci raznih profila koji odlično znaju šta rade. Tako je i osmišljen koncept po kojem će kompanija značajniju zaradu ostvarivati monetizacijom internet servisa kao što su Mi Music ili Mi Video. Zahvaljujući ovim servisima, koji su samo u 2018. kompaniji donijeli astronomski prihod od 2.38 milijardi dolara, odlični Xiaomi smartfoni u prodaji mogu da budu tako jeftini.

S obzirom na sve navedeno nameće se zaključak da Xiaomi u svom poslovanju u prvi plan stavlja čovjeka i fer odnos prema svakom kupcu koji im ukaže povjerenje. Čini se da su to ljudi sada shvatili i u najbogatijim zemljama Evrope. 3D BOX je privilegovan da svojim kupcima sa zadovoljstvom preporučuje Xiaomi uređaje jer su po kvalitetu čak iznad očekivanja, a po cijeni jeftiniji nego što bi se moglo pomisliti.

Scroll to Top