Call of Duty završio na saveznom sudu, presuđeno da je gaming umjetnost

U sporu između poznatog izdavača video igara Activision i proizvođača poznatog vojnog terenskog vozila HUMVEE kompanije AM General, koji se odnosio na prikazivanje tog vozila u igrama Call of Duty serijala, američki savezni sud je presudio u korist proizvođača igara.

AM General je tužio Activision za ubacivanje popularnih “hamera” u Call of Duty igre bez plaćanja licence. U tužbi je navedeno da je “Activision zaradio silne milione na tuđem intelektualnom vlasništvu”.

Nije sporno da je Activision na Call of Duty zaradio milione, ali sud, na sreću autora igre, o tome nije ni odlučivao. Naime, presuda je donesena u skladu sa odredbama prvog amandmana na američki Ustav: “Igre su umjetnost i njihovi autori ne mogu biti prisiljeni na plaćanje komercijalnih licenci tog tipa.”

Call of Duty slučaj će imati dalekosežne posljedice na više nivoa, prije svega zbog karaktera precedentnog prava koje važi u Americi, prenosi Svet kompjutera. Tako će u slučaju svakog budućeg spora ovakvog tipa (Copyright claim), odbrana moći da se pozove na ovu presudu.

Za to vrijeme 3D BOX je na svom web shopu pripremio veliko specijalno sniženje mnoštva vrhunskih igara za PlayStation 4 konzole. Među njima je i Call of Duty igra, koja se inače smatra jednom od najboljih svih vremena. Tokom akcije, cijene pojedinih naslova su prepolovljene i za svakog PS fana predstavljaju jedinstvenu priliku za jeftino dopunjavanje privatne kolekcije.

I Svjetska zdravstvena organizacija je zvanično preporučila gaming kao odličan vid očuvanja mentalnog zdravlja i lijek protiv dosade u kućnoj izolaciji. S tim u vezi, hit naslovi PS4 igara kompanija Electronic Arts i Activision/Blizzard su stavljeni na veliko specijalno sniženje. Navedeni izdavači igara, među njima i kreator Call of Duty serijala, na ovaj način se pridružuju borbi na suzbijanju Corona virusa.

Scroll to Top