Sony otkazao premijeru PlayStation 5 konzole uz poruku da je važniji mir

Premijerno predstavljanje 5. generacije PlayStation konzole najavljeno za 4. jun se odgađa, potvrđeno je direktno iz kompanije Sony. Do odgađanja je došlo zbog aktuelnih protesta u SAD izazvanih nasilnom smrću mladog Afroamerikanca u Minneapolisu. George Floyd ubijen je od strane policije tokom privođenja, a protesti tim povodom se sada šire i na ostatak svijeta.

„U ovom trenutku potrebno je čuti daleko važnije glasove od najave novih igara“, zvanično poručuju iz kompanije Sony, potvrđujući tako da će za sada ćutati o PlayStation 5 konzoli. Prethodnih sedmica mnoge je zabrinjavalo to da će Corona virus dovesti do pomijeranja PS5 događaja, prenosi mondo.rs. Međutim, niko nije očekivao da će već pri kraju pandemije SAD biti suočene s problemom rasizma, katastrofalnim liderstvom i žestokim protestima na kojima se zahtijeva reforma američke policije.

PlayStation 5 povećava cijenu igara?

Iako su brojni PlayStation fanovi razočarani najnovijom informacijom, Sony je jasno stavio do znanja čemu daje prednost. Bez obzira na razočaranost zbog odgađanja premijere 5. generacije PlayStation konzole, odluku kompanije Sony treba pozdraviti. Ali, kako to obično biva, jedna loša vijest skoro nikad ne dolazi sama, već za njom ide i druga. Ta druga loša vijest odnosi se na PS5 igre, koje će po svemu sudeći biti skuplje u odnosu na PS igre 4. generacije.

PlayStation CEO Jim Ryan otkrio je u intervjuu za gamesindustry.biz da će produkcija igara sa novom tehnologijom i šansom za kreiranje prefinjenijeg iskustva postati skuplja. Ovo znači da će u realizaciju nove igre za Sony PlayStation 5 biti potrebno uložiti više novca nego što bi trebalo za isti proces na PS4 konzoli.

U smislu tehnologije, misli se na Unreal 5 engine, koji će na PlayStation 5 od sredine 2021. donijeti fotorealističan doživljaj. Međutim, pored licenci za upotrebu engine-a, programerima i studijima će trebati ulaganje u novu opremu, koja će ispratiti tehnološki napredak. Uz neophodno upošljavanje dodatne radne snage, to će svakako uticati na poskupljenje PS5 igara.

Days of Play sniženja na PS4

Ryan navodi da povećanje troškova neće biti pretjerano veliko, ali da je potrebno na to odgovoriti ubrzanim tempom, kako bi se produkcijski održao kontinuitet izdavanja igara. Veća cijena produkcije igara uglavnom znači i kvalitetniji finalni proizvod. Ipak, zabrinjavajuće je što Ryan ukazuje da postoji realna potreba da se cijena igara sa “standardnih” 60-ak evra poveća, čemu ujedno može doprinijeti i nadolazeća kriza izazvana posljedicama pandemije Corona virusa.

Koliko će povećanje cijene igara za PlayStation 5 iznositi vjerovatno još niko ne zna, a nadajmo se da ga, ipak, neće ni biti. Srećom, za kraj imamo i jednu dobru vijest, a to je da nam je ovogodišnji Days of Play donio veliko sniženje svih PS VR kompleta. Pored toga, na velikom sniženju je i veliki broj top igara za PS4.

U 3D BOX PlayStation shopu u Delta Planetu u Banjaluci, kao i u ostalim 3D BOX shopovima, na nevjerovatno velikom sniženju ćete pronaći i PS4 igre koje ne obuhvata Days of Play kampanja. Uvjerićete se da je misija 3D BOX-a da u svaku kuću unese radost.

Scroll to Top