Prilagođavanje 5G mreži bi uskoro moglo povećati cijenu Android smartfona

Prosječna cijena Android smartfona bi uskoro mogla da poraste, a prvenstveni razlog tome je prilagođavanje uređaja 5G mreži. Flagship modeli najvećih proizvođača su prvi kandidati za poskupljenje budući da se u njih ugrađuje najnoviji i najmoćniji čipset.

Upravo najava novog Snapdragon čipseta koji proizvodi kompanija Qualcomm kompanija, navela je mnoge na zaključak da će prosječna cijena Android smartfona uskoro biti povećana. Naime, ovih dana očekuje se premijera Snapdragon 875 čipseta, koji će koštati proizvođače čak 250 dolara po telefonu. To je povećanje cijene u odnosu na prethodnu, Snapdragon 865 generaciju, za najmanje 100 dolara. To automatski znači da će proizvođači imati dodatan trošak u startu, koji će na neki način morati da kompenzuju.

Jedan od scenarija je, kako prenosi mondo.rs, da proizvođači Android smartfona povećaju cijenu telefona za oko 100 dolara. Realno, to je vrlo značajno poskupljenje. Međutim, druga opcija djeluje kao manje vjerovatna jer bi u tom slučaju proizvođači samostalno amortizovali razliku u cijeni, odnosno preuzeli bi trošak na sebe.

Trenutno su kineski proizvođači Android smartfona u najvećem problemu budući da su poznati kao kreatori tzv. „flagship ubica“. Najkvalitetniji Xiaomi telefoni, recimo, do sada su rijetko prelazili cijenu od 1000 KM na našem tržištu, što je uz vrhunski kvalitet ovog brenda predstavljalo top ponudu u svijetu smartfona. Kako će se nositi sa dodatnim troškovima, saznaćemo uskoro.

Srećom, 3D BOX i sada ima odličnu ponudu najnovijih Android smartfona vodećih svjetskih brendova po najpovoljnijim cijenama u BiH. Među njima su i odlični Xiaomi telefoni najnovije generacije, Samsung smartfoni uključujući sve modele njihove čuvene A serije i mnogi drugi. Posjetite 3D BOX i uvjerite se u kvalitet i pristupačne cijene najboljih smartfona današnjice.

Scroll to Top