Sony otkrio koliko i kako će se DualShock kontroleri moći koristiti za PS5

Sony je upravo potvrdio da će DualShock kontroleri za PlayStation 4 konzole moći da se koriste i za 5. generaciju najpopularnije platforme za gaming. Međutim, njihova upotreba biće ograničena samo na PS4 igre koje će moći da se igraju i na dolazećoj konzoli.

„PS5 igre treba da iskoriste nove mogućnosti i funkcije koje će doći na platformu sa redizajniranim bežičnim kontrolerom DualSense. DualShock kontroleri neće raditi sa PS5 igrama. Ti kontroleri će ipak biti funkcionalni i na 5. generaciji konzole, ali je broj igara na kojima će raditi biti ograničen i vezan samo za PS4 naslove“, navode iz kompanije Sony.

Oni su posebno istakli da će DualShock 4 kontroleri i zvanično licencirani PS4 kontroleri trećih kompanija raditi samo sa podržanim PS4 igrama. Za sada, ipak, nisu naveli koje će to igre biti podržane. Zna se da će zvanično licencirani volani, arkadne palice i letački upravljači raditi sa PS5 igrama i podržanim PS4 igrama. PS Move i Motion Controllers, kao i PlayStation VR Aim Controller takođe će raditi sa podržanim PS VR i PS5 igrama, prenosi PC Press.

Ovo praktično znači da će vlasnici PS5 konzola ipak morati da imaju i nove, DualSense kontrolere za igranje PS5 igara. Slično je bilo i na prelasku sa 3. na 4. generaciju PlayStation konzola, kada je DualShock kontroler doživio premijeru.

Za razliku od DuaShock kontrolera koji prati liniju prethodnih generacija, Sony je sada dizajnirao potpuno nov, DualSense kontroler za PS5. Osim vizuelnih i ergonomskih poboljšanja, DualSence kontroler dolazi i sa adaptivnim prekidačima, integrisanim mikrofonom i novim optičkim i haptičkim tehologijama.

Scroll to Top