Ghost of Tsushima je pravi dragulj PS4 ere koji će da traje (Video)

Ghost of Tsushima je posljednja u nizu PS4 ekskluziva, koja oduševljava gamere širom svijeta. Inače, za PlayStation 4 platformu se može reći da posljednjih nekoliko godina prolazi kroz svoje zlatno doba. U aktuelnoj generaciji konzola, PS4 je od početka prednjačio po svim parametrima – snazi, povoljnoj cijeni i najvažnije, ekskluzivnim igrama, koje ne mogu da se igraju nigdje drugdje.

Igrači na svim meridijanima prepoznali su Ghost of Tsushima, zovući ga i crni japanski dinamit, kao najrazumniju alternativu preskupim PC mašinama. I dok se polako ali sigurno približavamo i nasljedniku, nedavno predstavljenoj PlayStation 5 konzoli, mnogi su pomislili da su dani starog dobrog PS4 odbrojani. O, kako su samo pogriješili!, konstatuje mondo.rs.

Nećemo sada govoriti o The Last of Us Part 2, igri koja je uzburkala puno strasti, ali i pored svega ostvarila ogroman uspjeh na tržištu. Iako je jun zvučao sasvim razumno za premijeru jednog tako velikog AAA naslova, još jedan, svega mjesec kasnije, u godini u kojoj se očekuje i veliko lansiranje konzole naredne generacije, zvuči kao u najmanju ruku ambiciozan plan. Ipak, tu na scenu dolazi Ghost of Thushima.

Remek djelo otvorenog svijeta kojem i Japanci odaju priznanje

Kada je ova igra, koju potpisuje Sucker Punch Productions prvobitno najavljena, činilo se da pokušava da uđe na teren na kome već vlada prilična gužva. Od samurajskih akcionih avantura sa fokusom na gameplay, prije Ghost of Tsushima već smo imali priliku da igramo Sekiro, pa i Nioh 2 iz PlayStation produkcije.

Ono što se tada još nije dalo naslutiti je da je Ghost of Tsushima zapravo žanrovski mnogo bliži Assassin’s Creed-u i drugim open world akcijama, nego teškim i preteškim igrama, kakva je, na primjer, Sekiro.

Da li je tržište vapilo za novim open world naslovom u 2020. godini? Ili za samurajskom igrom? Odgovor na oba ova pitanja je vjerovatno ne. Možda se neko s ovim neće složiti, ali ono za čime gameri širom svijeta uvijek vape je dobra igra. A Ghost of Tsushima je nekako nenametljivo uspio da oduševi upravo tamo gdje je i najvažnije.

Sve ljepote Japana na jednom ostrvu

Priča koja se odvija na japanskom Tsushima ostrvu tokom 13. vijeka i mongolske invazije na Zemlju izlazećeg Sunca, iako ispričana od strane zapadnog razvojnog studija, uspjela je da očara sve, pa čak i Japance. Ghost of Tsushima je tek treća po redu igra koja nije “made in Japan“, a koja je od najprestižnijeg časopisa u ovoj zemlji, Famitsu, uspjela da dobije maksimalnu ocjenu! Drugi japanski softveraši otvoreno kažu kako bi voljeli da su oni napravili ovaj naslov, što je paradoks ravan tome da Japanci naprave globalni hit o iskrcavanju na Normandiju, na čemu bi im pozavidjeli i Evropljani i Amerikanci.

Ghost of Tsushima i sa tehničke strane donosi veliko osvježenje. Sasvim je izvjesno da niko do sada nije uspio da napravi ovako “fotogeničnu“ igru, u kojoj apsolutno svaka lokacija, svaki screenshot izgleda kao prizor sa najljepše fotografije. Svijet Thushima ostrva prosto “živi“. Tačno je da su na ovo malo ostrvo smjestili sve ljepote koje se vezuju za čitav Japan, ali na kraju dana, koga je i briga za to. Open world iz igre je za pojmove 2020. godine sasvim dovoljno velik, a sva ta raznovrsnost i ljepota mogu biti samo plus za ovaj vizuelno spektakularan naslov.


Ghost of Tsushima – najbrže prodavana nova PS franšiza!

I na kraju, sve zaokružuje odličan i raznovrstan gameplay, kao i lijepo izbalansirana priča. Za razliku od mnogih igara danas, Ghost of Tsushima ne ide na to da vas šokira, da prodrma način na koji vi vidite svijet. Igra sebi ne dozvoljava ovako apsurdan stav, koji danas tako lako mnogi developeri uzimaju zdravo za gotovo. Ne, ovo je tačno ono što i treba da bude – uzbudljiva, zanimljiva, nenametljivo emotivna priča o vremenu i likovima, koji iako stotinama godina i hiljada kilometara daleko od nas, nose iste ljudske vrijednosti, koje su i danas više neko aktuelne i bliske svima nama.

Rezultat svega je da je Ghost of Tsushima za samo 3 dana prodat u 2.4 miliona primjeraka. To je najbrže prodavana nova PlayStation franšiza! I sve to u godini u kojoj izlazi PS5, a manje od mjesec dana nakon The Last of Us 2, takođe jedne PS4 ekskluzive koja je pucala na veliko.

PS4 jednostavno odbija da ode u zasluženu penziju. Ghost of Tsushima vjerovatno jeste “labudova pjesma“ ove generacije konzola, ali tu pjesmu ćemo slušati još neko vrijeme. I ta pjesma zvuči odlično, navodi mondo.rs.

Scroll to Top