POHLEPA Šverceri na eBay-u prodaju PlayStation 5 čak za 10.000 $

Nova generacija Playstation i Xbox konzola zvanično je stigla u prodaju u jednom dijelu svijeta. Ipak, mnogi imaju veliki problem da dođu do svog primjerka zbog velike potražnje i još veće nestašice u zaliama. Pored otežane proizvodnje i distribucije zbog pandemije Corona virusa, nestašicu izazivaju i šverceri, takozvani scalperi.

Scalperi među prvima kupuju gomilu robe za koju očekuju dobar prolaz na tržištu. Potom tu robu prodaju na najvećim platformama, po cijenama višestruko većim od onih koje su formirali proizvođači. PlayStation 5 konzole odlično kotiraju među švercerima budući da ih prodaju čak i po cijeni većoj od 10.000 $. Za nove Xbox konzole najbezobrazniji traže i do 8.000 američkih dolara.

I pored toga što su proizvodni kapaciteti duplirani, svaka PlayStation ili Xbox konzola biva prodata čim se pojavi u ponudi. Analitičari predviđaju da će Sony i Microsoft tržište zadovoljiti tek tokom naredne godine. Situacija u kojoj brojni fanovi uporno pokušavaju da što prije dođu do konzole, omogućila je procvat šverca na sajtu eBay.

Scalperi na eBay platformi prodaju Playstation 5 i Xbox konzole po nenormalno visokim cijenama. Te cijene su za 10-15 puta više od 500 $, koliko je preporučeno od strane proizvođača, prenosi b92.

Trenutno pretraga za Playstation na eBayu daje čak 8.700 rezultata, a početna cijena konzole je 800 dolara. Cijena PS5 ovdje dostiže enormne vrijednosti. Cijena od 5.000 dolara za nju je prisutna kod velikog broja prodavaca. Međutim, prisutan je i popriličan broj onih koji PS5 konzolu prodaju za više od 10.000 dolara, što je zaista nevjerovatno. Situacija sa Xbox Series X je slična, pa samo jedna konzola kod scalpera trenutno košta od 5.000 do 8.000 $.

Scroll to Top