Xiaomi preskočio Apple i prvi put postao svjetski broj 3 po isporuci smartfona

Xiaomi je preskočio Apple i postao svjetski broj 3 među proizvođačima i dobavljačima mobilnih telefona. Ispred su još samo neprikosnoveni Samsung, i Huawei, koji se na drugom mjestu održava zahvaljujući dominaciji na domaćem, kineskom tržištu.

Ukupna prodaja smartfona krajnjim korisnicima u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 366 miliona jedinica. Prema podacima kompanije Gartner, to je za 5,7% manje u odnosu na treći kvartal 2019. Ukupna globalna prodaja mobilnih telefona krajnjim korisnicima iznosila je 401 milion jedinica. To je pad od 8,7% u odnosu na prošlu godinu. Xiaomi je, međutim, išao suprotnim smjerom u odnosu na ova globalna kretanja.

Gartner procjenjuje da je Xiaomi prestigao Apple u prodaji telefona tokom trećeg tromjesečja 2020. U tom periodu, u odnosu na isti period lani, kineska kompanija je prodaju mobilnih uređaja sa 32.9 miliona povećala na 44.4 miliona jedinica. Dobro se držao i Apple, ali njihova prodaja od 40.6 miliona iPhone modela u ljeto 2019, lagano je pala do kraja ljeta ove godine.

Na globalni pad prodaje mobilnih telefona najviše je uticala pandemija COVID-19 virusa. U prva dva kvartala ove godine prodaja je padala po 20% da bi tek u trećem tromjesečju došlo do prvih znakova oporavka. Taj period Xiaomi je definitivno najbolje iskoristio. Nema sumnje da je na to uticala i njihova poslovna politika. Oni, dakle, ne odustaju od ponude uređaja visokog kvaliteta po krajnje pristupačnim, poštenim cijenama. U vremenu globalne zdravstvene krize koja ugrožava i materijalnu sigurnost, to je, izgleda, bilo od presudnog značaja.

Prateći globalne trendove na tržištu mobilnih telefona, 3D BOX nastoji da kupcima obezbijedi optimalnu ponudu najboljih smartfona po najpovoljnijim cijenama. Upravo iz tog razloga u ponudi 3D BOX-a nalaze se mobilni telefoni brendova Samsung, Xiaomi i Apple. Za raliku od Kine, Huawei na ostalim tržištima gubi trku, uglavnom zbog sankcija kojima je izložen od dijela zapadnih zemalja.

Scroll to Top