Uporedni test originala i kopije Apple 20 W adaptera sve objašnjava

Ovlašćeni prodavac i serviser Apple uređaja Mekline uradio je zanimljiv uporedni test originala i kopije Apple 20 W adaptera. Rezultati su poučni i daju veoma korisne odgovore korisnicima iPhone uređaja. U nastavku slijedi tekst sa sajta Mekline s kojim 3D BOX ima uspješnu poslovnu saradnju.

Za početak, prva i ogromna razlika bila je u cijeni. Neoriginalni punjač smo platili samo 25 KM, a originalni košta 89 KM. Na prvi pogled teško je vidljiva razlika u kvalitetu proizvoda. Originalni adapter kao i onaj neoriginalni imaju gotovo ista pakovanja, osim što je na neoriginalnom naljepnica za otvaranje spuštena malo niže, dok je na originalnom Apple 20 W adapteru posvećeno dosta pažnje da svaka kutija ima naljepnicu na istom mjestu. Drugo što smo primijetili su zaštitne folije. Apple svoje adaptere pakuje sa dvije zaštitne folije dok neoriginalni dolaze samo sa jednom i manje kvalitetnom.

Sljedeća stvar koju smo uradili jeste mjerenje težine oba adaptera. Originalni teži svega 55 grama dok neoriginalni teži 58 grama, bez kutije. Na samom adapteru primijeti se jasna razlika u tekstu koji je ispisan na utikaču. Neoriginalni adapter ima dosta svjetliji tekst i ne prikazuje voltažu adaptera.

Vrijeme je za testiranje punjenja

Adaptere smo testirali na uređaju iPhone 12 Pro Max sa 0% baterije. Kao što već znate, Apple je na samom eventu objavio kako za iPhone 12 Pro treba samo pola sata da napuni 50% bateerije, a sat i po da se napuni 100%. Tako je bilo i u ovom slučaju sa originalnim adapterom, koji je uređaj napunio 50% za samo 30 minuta, dok je neoriginalnom trebalo 45 minuta. Sa originalnim Apple adapterom trebalo nam je 90 minuta kako bismo potpuno napunili iPhone 12 Pro Max, a 150 minuta, odnosno dva i po sata sa neoriginalnim.

Zamjenski punjač se na maksimalnom opterećenju znatno više grije u odnosu na originalni punjač. Zagrijavanje originalnog na maksimalnom opterećenju bilo je 40 stepeni, a na neoriginalnom do 53.8 stepeni. Ovakvo pregrijavanje dovodi do naznake da će se adapter pokvariti, do veće potrošnje struje i da može štetiti zdravlju baterije.

U istom periodu kada smo testirali ove adaptere, na servis smo dobili zapaljen iPhone uređaj. Razlog tome, nažalost, mogao bi biti taj što je korišćen neoriginalni punjač.

Ključne razlike između originalnog i neoriginalnog Apple 20 W punjača

Apple preporučuje korišćenje samo onog pribora koji je on sertifikovao. Zamjenski punjači za iPhone uništavaju bateriju i mogu dovesti do nekih težih oblika oštećenja smartfona, poput kvara ili zapaljenja.

Zašto ne treba da koristite kopije Apple adaptera:

  • Zdravlje baterije će se vrlo brzo pogoršati
  • Uređaj se može oštetiti
  • Kabel se može lako oštetiti
  • Možda nećete moći puniti uređaj

Zaključak: Da zaštitite bateriju svog uređaja predlažemo da koristite originalni punjač za iPhone, koji će bateriju puniti pravilno, u skladu s testiranjima. Korišćenjem neoriginalnog punjača vaša baterija će gubiti kapacitet i neće biti punjena pravilnom snagom. Zbog toga se uništava vijek njenog trajanja.

Scroll to Top