Xiaomi tehnologija brzog punjenja baterije smartfona za samo 8 minuta (Video)

Najnoviji uspjeh kompanije Xiaomi na polju brzog punjenja baterije smartfona za samo 8 minuta, ujedno je i svjetski rekord. Usvajanjem novih, naprednih tehnologija, Xiaomi je nastavio da pomjera granice. Njihov najnoviji rezultat u povećanju brzine punjenja baterija je fascinantan jer korisnicima smartfona može da donese ogromnu uštedu vremena.

Xiaomi je predstavio demo o tehnologiji brzog punjenja baterije koji dokazuje nove svjetske rekorde u brzinama žičnog i bežičnog punjenja. Koristeći modifikovani Mi 11 Pro sa baterijom od 4000 mAh, Xiaomi dokazuje da je on u mogućnosti da potpuno napuni telefon za 8 minuta. Punjenje se odvija preko 200 W žičanog sistema “HyperCharge” ili za 15 minuta sa bežičnim punjenjem od 120 W.

Nadmetanje u daljem poboljšanju brzog punjenja baterije često se pretvara u bojno polje za kineske kompanije pametnih telefona, navodi The Verge, prenosi b92. Kompanije često objavljuju demonstracije otkrića koja se mogu ili ne moraju pojaviti u finalnim proizvodima. Na primjer, Xiaomi je 2019. najavio sistem od 100 W koji bi bateriju od 4.000 mAh mogao napuniti za 17 minuta. Prošlogodišnji Mi 10 Ultra napunjen je za 23 minuta na 120 W, iako je imao veću bateriju od 4500 mAh.

Oppo je još jedan lider u oblasti brzog punjenja baterije. Oni su razvili sopstvenu VOOC tehnologiju koja čini osnovu OnePlus-ovih sistema za brzo punjenje Dash i Warp. Prošle godine je Oppo demonstrirao sistem snage 125 W za punjenje baterije od 4000 mAh za 20 minuta. Xiaomi, ipak, ostaje na tronu.

Napredak je uvijek dobrodošao, a pomisao na to da ćete telefon napuniti za samo osam minuta svakako je privlačna. Vrijedi, međutim, napomenuti da ovi sistemi brzog punjenja baterije uvijek zahtijevaju punjače i kablove, pa će se uglavnom koristiti kod kuće. Ipak, radi se o ogromnom napretku koji korisnicima smartfona obećava mnogo veću slobodu kretanja i rada, kao i uštedu vremena.

Scroll to Top