Kako organizovati frižider da bi vam namirnice ostale svježe i zdrave

Bilo koji stambeni prostor danas je nezamisliv bez frižidera. Frižider je obavezan i u svakoj prodavnici prehrane, u restoranima i kafićima. Gdje god se hrana čuva ili priprema javlja se potreba za dobrim frižiderom. U 3D BOX-u ćete pronaći odličan izbor frižidera, ali prije toga možda će vam koristiti i redovi koji slijede.

Diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka Ivana Mišić savjetuje kako da iskoristite frižider na najbolji način. Njen tekst objavljen u listu Danas prenosimo u cjelosti.

Dobro organizovan frižider je osnova za pripremu hrane. Neke namirnice koje redovno kupujemo poput voća, povrća, mesa i ribe lako se kvare i gube hranljiva svojstva. U tome nam pomaže frižider i pravilnim skladištenjem namirnica možemo da produžimo njihovu svježinu.

Mlijeko, voćni sokovi ili voćni jogurti tj. namirnice koje se često upotrebljavaju treba da budu smještene nadohvat ruke, a za to su najbolja vrata frižidera. Jaja bi takođe trebalo čuvati u njihovom pakovanju pri vrhu frižidera ili na posebnom držaču u vratima.

Sirevi bi trebalo da budu smješteni u najtoplijem dijelu frižidera odnosno u vratima frižidera i to pri vrhu. Čuvajte ih u poklopljenim plastičnim posudama ili umotajte u masni papir tj. foliju. Izbjegavajte omotače koji se lijepe za hranu jer vlaga koja se zadržava na njima može prenijeti hemikalije sa omotača.

Djevojka posmatra raspored namirnica smještenih u pregradama vrata frižidera

Meso koje ste kupili za pripremu hrane je najbolje upotrijebiti istog dana. Ali ako planirate da ga ostavite za sutra, stavite meso na tanjir i prekrijte samoljepljivom folijom i odložite na sredinu frižidera. Iako je ribu najbolje pripremati i jesti onog dana kad je kupljena, ukoliko je pak morate odložiti, stavite je na keramički tanjir i prekrijte samoljepljivom folijom, ali odložite pri dnu frižidera, i to ne duže od 24 sata.

Svježe povrće i gotove salate držite pri dnu frižidera, u namjenskim fiokama. Ukoliko vam ponestane prostora u fiokama, povrće možete držati i u središnjem dijelu frižidera u plastičnim kesama, ali opet daleko od sirovih namirnica.

Konzerve rđaju u frižideru pa hranu iz otvorenih konzervi prije smještanja u frižider prebacite u plastične posude. Sve teglice okrenite da se vide etikete. Namirnice koje treba čuvati na sobnoj temeraturi, a ne u frižideru su: paradajz, avokado, crni luk, krompir i korijensko povrće, kao i većina voća – osim bobičastog.

Scroll to Top