Bilo koji stambeni prostor danas je nezamisliv bez frižidera. Frižider je obavezan i u svakoj prodavnici prehrane, u restoranima i kafićima. Gdje god se hrana čuva ili priprema javlja se potreba za dobrim frižiderom. U 3D BOX-u ćete pronaći odličan izbor frižidera, ali prije toga možda će vam koristiti i redovi koji slijede.
Diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka Ivana Mišić savjetuje kako da iskoristite frižider na najbolji način. Njen tekst objavljen u listu Danas prenosimo u cjelosti.
Dobro organizovan frižider je osnova za pripremu hrane. Neke namirnice koje redovno kupujemo poput voća, povrća, mesa i ribe lako se kvare i gube hranljiva svojstva. U tome nam pomaže frižider i pravilnim skladištenjem namirnica možemo da produžimo njihovu svježinu.
Mlijeko, voćni sokovi ili voćni jogurti tj. namirnice koje se često upotrebljavaju treba da budu smještene nadohvat ruke, a za to su najbolja vrata frižidera. Jaja bi takođe trebalo čuvati u njihovom pakovanju pri vrhu frižidera ili na posebnom držaču u vratima.
Sirevi bi trebalo da budu smješteni u najtoplijem dijelu frižidera odnosno u vratima frižidera i to pri vrhu. Čuvajte ih u poklopljenim plastičnim posudama ili umotajte u masni papir tj. foliju. Izbjegavajte omotače koji se lijepe za hranu jer vlaga koja se zadržava na njima može prenijeti hemikalije sa omotača.
Meso koje ste kupili za pripremu hrane je najbolje upotrijebiti istog dana. Ali ako planirate da ga ostavite za sutra, stavite meso na tanjir i prekrijte samoljepljivom folijom i odložite na sredinu frižidera. Iako je ribu najbolje pripremati i jesti onog dana kad je kupljena, ukoliko je pak morate odložiti, stavite je na keramički tanjir i prekrijte samoljepljivom folijom, ali odložite pri dnu frižidera, i to ne duže od 24 sata.
Svježe povrće i gotove salate držite pri dnu frižidera, u namjenskim fiokama. Ukoliko vam ponestane prostora u fiokama, povrće možete držati i u središnjem dijelu frižidera u plastičnim kesama, ali opet daleko od sirovih namirnica.
Konzerve rđaju u frižideru pa hranu iz otvorenih konzervi prije smještanja u frižider prebacite u plastične posude. Sve teglice okrenite da se vide etikete. Namirnice koje treba čuvati na sobnoj temeraturi, a ne u frižideru su: paradajz, avokado, crni luk, krompir i korijensko povrće, kao i većina voća – osim bobičastog.