Kako i čemu sve mogu da vam posluže mikrovalne rerne

Mikrovalne rerne su već odavno ušle u masovnu upotrebu i malo je domaćinstava koja ih nemaju u kuhinji. Međutim, novija istraživanja su pokazala da se one i ne koriste toliko često i raznovrsno koliko bi mogle. Neki nisu upoznati sa svim mogućnostima koje one pružaju, a neki su i dalje pristalice tradicionalnijih oblika pripremanja hrane.

Istina je da su mikrovalne rerne izuzetno koristan kućanski uređaj za obradu i pripremu hrane. Međutim, njihova funkcija se tu ne završava, jer odlično mogu da posluže i za neke druge stvari. O njihovoj velikoj upotrebnoj vrijednosti i brojnim načinima korišćenja 3D BOX vam u nastavku donosi više praktičnih rješenja i savjeta.

Mikrovalne rerne za brzu pripremu ukusne hrane

Da li ste znali da su mikrovalne rerne odličan kućanski aparat za brzu i kvalitetnu pripremu ribljih fileta? Riblje filete, dakle, treba da stavite u tanke aluminijumske folije, odnosno tanki aluminijumski film predviđen za korišćenje u mikrovalnim rernama. Starije, deblje aluminijumske folije se ne preporučuju, ali ove druge, koje su i stvorene za tu namjenu, bezbjedne su za korišćenje u mikrovalnim rernama.

Filet stavljen u tanki aluminijumski film pospite začinima i dodajte malo limunovog soka. Zatim riblji filet zamotajte i postavite na sredinu staklene posude koju ćete staviti u mikrovalnu. Ako stavljate više komada, važno je da budu na sredini rerne, da se ne dodiruju i da su od zidova staklene posude udaljeni oko 2 cm. Dobro je, takođe, napraviti nekoliko rupica na foliji i zatim filete peći oko 2 minuta na najjačoj temperaturi. Trajanje pripreme može da varira u zavisnosti od veličine ribljeg fileta i vrste mikrovalne. To ćete lako provjeriti i po potrebi pečenje još malo produžiti. Za samo nekoliko minuta dobićete filete odličnog ukusa koji su upili začine i limunov sok.

Iako ste možda skeptični prema tvrdnjama da u mikrovalnim rernama možete dobiti hrskavu hranu, to je činjenica koju je lako dokazati. Naime, modernije mikrovalne rerne u sebi imaju ugrađen gril, koji hranu peče poput roštilja. Naročito jednostavna je priprema čipsa. Izrežite krompir na tanke listove, pospite ih začinima koje volite i kratko pecite u staklenoj posudi stavljenoj u mikrovalnu. To je sve. Na sličan način možete da dobijete i hrskavu slaninu koju treba isjeći na veoma tanke listove. Isječene listove slanine stavite na kuhinjski papir tako da se ne dodiruju, prekrijte ih drugim takvim papirom i postavite ih u staklenu ili keramičku posudu. Prženje slanine u toj posudi traje od 4 do 6 minuta. Dobićete savršeno prženu, hrskavu slaninu rumene boje.

Korisni trikovi za koje možda niste znali

Brza priprema povrća u mikrovalnoj rerni

Mikrovalne rerne svakako možete da koristite za pripremu raznih jela, a ne samo za njihovo podgrijavanje. Najvažnije je da znate da je priprema hrane u mikrovalnim rernama mnogo brža nego u klasičnim električnim rernama ili na šporetima. Takođe, neophodno je poštovati određena pravila koja se tiču korišćenja posuda koje će se stavljati u mikrovalnu. Metalne posude ne dolaze u obzir pošto mogu izazvati varničenje i veliku štetu. Preporuka je da to budu posude od stakla ili keramike. Plastične posude neće prouzrokovati štetu, ali na visokim temperaturama mogu da oslobode neke štetne materije koje će doći u kontakt sa hranom.

Prednosti mikrovalne rerne mogu biti brojne ako poznajete trikove za njihovu najefikasniju upotrebu. Na primjer, kristalizovani med ćete vratiti u gusto tečno stanje za samo 40-50 sekundi. Važno je samo da prije stavljanja tegle sa medom u mikrovalnu sa nje skinete poklopac. Mikrovalna će odlično poslužiti i da iz limuna, grejpfruta i drugih vrsta voća izvučete više soka. Dovoljno je samo 10 do 20 sekundi njihovog zagrijavanja u mikrovalnoj i biće mnogo lakše iscijediti sav sok iz njih. Skoreni smeđi šećer ćete takođe brzo usitniti ako ga na samo 30 sekundi stavite u mikrovalnu i prekrijete blago ovlaženim papirom.

Starom hljebu vratićete svježinu ako ga zamotate u vlažnu krpu i stavite u mikrovalnu na desetak ili 20 sekundi. Bićete prijatno iznenađeni efikasnošću ove metode. Mikrovalne rerne su odlične i za brzu pripremu povrća koja je mnogo kraća u odnosu na obradu na klasičnim šporetima i električnim rernama. Kada povrće pripremate u mikrovalnoj čak vam ni voda nije potrebna. Dovoljno je da povrće stavite u staklenu posudu s poklopcem i kratko ga držite u uključenoj mikrovalnoj. Povrće će biti kuvano i zadržaće sva svoja svojstva i mirise. U mikrovalnoj možete da pečete i bijeli luk i za to će vam trebati manje od 10 minuta. Na klasičan način trebalo bi vam 4 do 5 puta više vremena.

Brza i efikasna dezinfekcija kuhinjskog pribora

Najbolje od svega je što mikrovalne rerne odlično služe i za dezinfikovanje raznih kuhinjskih predmeta. Spužve i krpe za posuđe možete da dezinfikujete u mikrovalnoj za samo 2 minuta, držeći ih na najvišoj temperaturi. Prethodno ih samo blago natopite u mlakoj vodi s malo bijelog sirćeta. To bi trebalo da ubije čak 99% bakterija koje se na njima mogu stvoriti tokom višednevne upotrebe u kuhinji. U mikrovalnoj možete da dezinfikujete i razni drugi kuhinjski pribor poput daske za rezanje. Na njoj se lako mogu pojaviti razni potencijalno štetni mikrobi, ali jednostavnim tretmanom u mikrovalnoj ćete ih lako eliminisati.

Na kraju krajeva, mikrovalne rerne damama mogu da posluže i za omekšavanje skorenih kozmetičkih preparata. Važno je samo da ti preparati budu otklopljeni i stavljeni u posudu koja neće dozvoliti da se kreme, puderi i drugi preparati prošire po unutrašnjosti mikrovalne.

Moderne mikrovalne rerne poznatih svjetskih brendova pronaći ćete na svim prodajnim mjestima 3D BOX-a. Naročito ugodna je njihova pretraga iz udobnosti vlastitog doma, na web shopu 3D BOX-a mobilnitelefoni.ba. Otkrićete odličan izbor kalsičnih i ugradbenih mikrovalnih rerni različitih mogućnosti i u rasponu cijena od 119 KM do 1479 KM. Omogućene su sve vrste plaćanja uključujući i plaćanje pouzećem, kao i kupovina rate.

Scroll to Top