PlayStation 5 najbrže prodavana konzola uprkos problemima sa isporukom

Od izlaska na tržište u novembru 2020, PlayStation 5 konzole su prodate u 10 miliona primjeraka širom svijeta. Ovo je zvanično najbrže prodavana Sony konzola do sada, potvrdio je Sony Interactive Entertainment. Rezultat je još impresivniji ako se uzme u obzir da je praktično od samog početka prodaje postojao problem sa isporukom. Naime, broj napravljenih konzola jednostavno nije mogao da podmiri ogromnu potražnju.

Za prodaju 10 miliona PlayStation 5 konzola kompaniji je trebalo ukupno 249 dana. Ta brojka je dostignuta 18. jula, prenosi PC Press. Prethodna konzola, PS4, dostigla je tu brojku za 271 dan od trenutka početka prodaje. PS3 konzoli bilo je potrebno čak dvije godine i četiri mjeseca da zabilježi isti rezultat. PlayStation 2 je do te brojke stigla za nešto više od godinu dana.

Inače, PlayStation 4 konzola je do sada, za 8 godina, prodata u više od 114 miliona primjeraka. Ako je suditi po brzini prodaje, možemo da očekujemo da će PlayStation 5 dostići i prestići ovaj impresivni rezultat.

Za najvećeg konkurenta, Xbox Series X, koja je lansirana 10. novembra, nema zvaničnih podataka o prodaji. Međutim, Satya Nadella, Microsoft CEO, nedavno je obavijestio investitore da su Xbox Series X i Series S najbrže prodavane Microsoft konzole do sada. Nezavisni analitičari smatraju da je do kraja juna prodato oko 6.4 miliona Xbox Series X i Series S konzola. Ipak je to značajno manje u odnosu na PlayStation 5, koji i dalje suvereno vlada tržištem gaminga.

Scroll to Top