Glumci i igre koji zbližavaju filmsku i gaming industriju

Snimanje pilot epizode The Last of Us serije u produkciji HBO nedavno je završeno, glumci su napravili predah. Sada je pred nama i prva zvanična fotografija iz same serije. Nije u pitanju nikakvo curenje informacija. Vođa studija Naughty Dog Neil Druckmann, ujedno i izvršni producent serije, na Twitteru je podijelio prvu fotografiju iz serije u znak obilježavanja The Last of Us dana.

Ujedno, Druckmann nije krio oduševljenje glumačkom postavkom, prenosi Play! Zine. On je naveo da glavni glumci u kostimima izgledaju baš kao Joel i Ellie, ali nije precizirao kada emitovanje serije može da se očekuje. Glavne protagoniste serije The Last of Us tumače Pedro Pascal i Bella Ramsey. Oni se tako priključuju plejadi svjetski poznatih glumaca koji povezuju filmsku i gamnig industriju.

Prije njih, u igri Death Stranding lik glavnog protagoniste urađen je po liku holivudskog glumca Normana Reedusa. U igri Far Cry 6 svako će prepoznati glumca Giancarla Esposita. Posebno veliki odjek u gaming zajednici ali i svijetu filma izazvao je Keanu Reeves pojavljivanjem u velikom ostvarenju Cyberpunk 2077. Prije svih njih u gaming industriju je uskočio Willem Dafoe čiji lik se pojavljuje u igri Beyond Two Souls. Pored njega, u istoj igri pojavljuje se i lik glumice Ellen Page.

Brojni fanovi GTA sigurno su u San Andreasu prepoznali Samuela L. Jacksona. I mnogi drugi holivudski glumci, između ostalih Patrick Stewart, Max von Sydow, Joan Allen, Christopher Plummer, Gary Oldman, Kiefer Sutherland, Martin Sheen i Kristen Bell, već su u video igrama koje se upravo vrte na milionima konzola širom svijeta.

Glumci dobijaju novi medij

U narednom periodu može se očekivati još veći broj glumaca čiji će se likovi pojavljivati u najboljim video igrama. Sigurno nas, takođe, očekuje i više filmova i TV serija inspirisanih radnjama najpopularnijih igara. Tome svakako doprinosi i razvoj novih tehnologija koje u gaming industriji već brišu granicu između video igre i filma, realnog sporta i stvarnog života.

Glumci dobijaju još jedan medij na kojem mogu da se dokazuju i zarade, a s njihovom uvezenom popularnošću još više raste i popularnost gaminga. Koliko je popularnost gaminga narasla ne pokazuje samo primjer snimanja serije The Last of Us u HBO produkciji. Bilo je već filmova i serija rađenih po video igrama, a uskoro dolaze i nove kao, na primjer, nova sezona Vikinga: Valhalla, koja inspiraciju pronalazi u Ubisoftovoj igri Assassin’s Creed Valhalla.

Nedavno su se mogle čuti i ideje o snimanju Ghost of Tsushima filma po istoimenoj fantastičnoj igri. Približavanje filmske i gaming industrije se nastavlja i moguće je da uskoro vidimo i neke nove kreativne načine koji to potvrđuju.

Scroll to Top