Da li biste koristili uspravni monitor u omjeru stranica 16:18?

Da li biste koristili uspravni monitor? Vaš odgovor vjerovatno će zavisiti od toga šta preferirate u radu na desktop računaru. Uspravni monitori sigurno nisu dobro rješenje za gaming. S druge strane, za programere ili korisnike TikToka i Instagrama ovo bi moglo biti veoma zanimljivo rješenje.

Bilo kako bilo, trend “dugačkih” ekrana se polako, ali sigurno sa telefona seli na desktop monitore. Iz toga razloga ne treba da čudi što novi LG monitor ima jedinstven odnos stranica od 16:18, prenosi Mondo. Znamo da postoje poslovi u kojima je zgodnije zarotirati monitor kako bi se dobio uspravni ekran. To može biti kodiranje, ali i razni messengeri, Instagram i slično. I dok smo vidjeli mali uspravni monitor specijalno pravljen za Instagram, TikTok i messengere, sa odnosom stranica 7:32, LG je ovog puta imao nešto drugo na umu.

Prikaz u rezoluciji 2560×2880 piksela

Novi DualUp uspravni monitor djeluje kao da ste stavili dva 22-inčna monitora jedan na drugi. To i govori odnos stranica od 16:18, odnosno 2x 16:9. Upravo toliko radne površine dobijate sa DualUp monitorom, samo bez spoja između dva monitora. Sa bezmalo kvadratnom dijagonalom od 27.6 inča, ovaj monitor nudi rezoluciju od 2560×2880 (2x 2560×1440) piksela za zaista veliku radnu površinu. Ostatak specifikacija je uglavnom očekivan i ne može se reći da je posebno impresivan. Svjetlina je 300 nita, a pokriveno je 98% DCI-P3 spektra boja.

Uspravni monitor se povezuje na LG Ergo postolje. Na njega naliježe monitor koji se montira poput sstone lampe, kako bi se oslobodio prostor na stolu. LG se hvali i da duplo veća visina monitora od klasične ima ergonomske prednosti. Takav monitor utiče na smanjivanje pomijeranja glave lijevo-desno, pokreta koji, navodno, uzrokuje bol u vratu.

Uspravni monitor oslobađa prostor na radnom stolu

Iako se korisnici koji u radu koriste video materijale u posljednje vrijeme više oslanjaju na ultraširokougaone monitore, LG svoj DualUp reklamira kao idealan monitor upravo za rad sa video materijalom. Ovaj uspravni monitor bi mogao da bude idealno rješenje za korisnike koji ne vole da rade na više od jednog monitora. On će biti idealan i za one koji imaju problema sa prostorom na radnom stolu. Ovakam monitor, naime, omogućava dodatnu dimenziju radnog prostora, jer umjesto u širinu, ide u visinu.

Od konektora DualUp LG uspravni monitor na raspolaganju ima dva HDMI porta i jedan DisplayPort. Tu je i jedan ulazni USB-C i dva izlazna USB-C, koji ne podržavaju Thunderbolt. Međutim, podržavaju punjenje uređaja snagom od 96 vati. LG će objaviti više detalja o ovom i drugim monitorima na CES 2022 prezentaciji 4. januara.

Do tada, u 3D BOX-u možete pogledati fantastičan izbor monitora na novogodišnjem sniženju po izuzetno povoljnim cijenama. Mnogi od njih lako se spajaju u veću platformu koja pruža jedinstveno vizuelno i radno iskustvo.

Scroll to Top