Sony planira da proda 18 miliona PlayStation 5 konzola u tekućoj godini

Kompanija Sony saopštila je da u tekućoj godini planira da proda 18 miliona PlayStation 5 konzola. Uprkos spoljnim otežavajućim okolnostima, na prilično ambiciozan plan kompanije uticala je veoma dobra prodaja PlayStation igara. Naime, zahvaljujući odličnoj prodaji igara u 4. kvartalu prošle godine, kompanija je udvostručila operativni profit.

Međutim, japanski gigant je upozorio da bi mogao biti primoran da revidira taj proizvodni i prodajni cilj, javio je Reuters. Sony je potvrdio da bi na to najviše mogle da utiču nove blokade u Kini uzrokovane novim širenjem COVID-19. „Ono što sada mogu da kažem je da možemo da nabavimo dovoljno komponenti za 18 miliona PS5 jedinica“, rekao je Hiroki Totoki, glavni finansijski direktor kompanije Sony, prenosi PC Press.

Sony koristi svoju popularnu PlayStation 5 konzolu da podstakne preuzimanje online igara i registraciju za usluge pretplate. Prošle poslovne godine prodao je 11.5 miliona PS5 konzola dok se borio kao i druge kompanije za potrošačku elektroniku zbog prekida u lancu snabdijevanja. Udaljavajući se od tradicionalnog hardvera kao što su televizori, kompanija takođe proširuje svoje softversko poslovanje. U februaru je kompanija najavila akviziciju kompanije Bungle, tvorca Halo video igre za 3.6 milijardi dolara.

Profit kompanije Sony za 3 mjeseca do 31. marta porastao je na 138.6 milijardi jena, odnosno 1.06 milijardi dolara. Međutim, ta vrijednost je ipak nešto niža od procjene analitičara, odnosno 147 milijardi jena. Zarada u poslovanju sa igrama i mrežnim uslugama skoro se utrostručila u kvartalu na 55.6 milijardi jena. Ove poslovne godine Sony očekuje da će profit od PS5 konzola pasti za 12 odsto jer ulaže u razvoj igara i troši na akvizicije. Za cijeli kvartal koji se završio 31. marta, zarada je takođe povećana profitom i uspjehom filma „Spajdermen: Put bez povratka“, za koji je Sony radio realizaciju.

Japanska kompanija je ove poslovne godine prognozirala da će operativni profit pasti na 1.16 biliona jena sa 1.2 biliona jena. To predviđanje je nešto niže od prosječnog profita od 1.21 bilion jena na osnovu predviđanja analitičara. Takođe, Sony je najavio da će kupiti do 200 milijardi sopstvenih akcija u narednih 12 meseci.

Scroll to Top