Savjeti servisera za pravilno i optimalno održavanje klima uređaja

Ako vam neki od klima uređaja visi na zidu u kući, to ne znači da ste riješili hlađenje. Drugim riječima, ako klimu imate već nekoliko godina, a niste je očistili, ne treba ni da je palite. Ovo se navodi u savjetima koje je objavio City Magazine nakon razgovora sa serviserima klima.

Da je čišenje klime obavezni dio kućnog budžeta početkom ljeta svi znaju. City Magazine je pitao servisere klima uređaja šta možemo da uradimo sami i uštedimo, a šta moramo da platimo.

„Za početak, ako koristite klimu aktivno, trebalo bi da perete filtere makar jednom mjesečno. Za to vam nije potreban nikakav novac, samo hladna voda i ako je filter baš prljav neko sredstvo koje koristite u kući za odmašćivanje”, savjetuje Filip Petrović, serviser klima uređaja.

A onda, dolazimo do dijela, koji je takođe obavezan, ali se i plaća.

„Prije sezone korišćenja klima uređaja obavezan je servis tokom kojeg serviseri peru unutrašnju i spoljnu jedinicu. Svi dijelovi se rasklapaju i sve se čisti. Taj servis košta uglavnom oko 60 do 80 KM za uređaje koje uglavnom svi imamo. To su najčešće sedmica, devetka ili dvanaestica. Kod većih klima uređaja može da bude nešto skuplje, sve zavisi koliko su uprljane”, objašnjava serviser Petrović.

Ako imate klima uređaj koji koristite i za grijanje, onda je servis obavezan dva puta godišnje, prije ljeta i prije zime. Na kraju, City Magazine je pitao i koliko jedan klima uređaj može da traje.

„Ako je redovno održavan, klima uređaj nema rok trajanja”, rekao je Filip Petrović.

Ako kojim slučajem još niste nabavili klimu, 3D BOX je pred dolazeću ljetnu sezonu upravo pripremio fantastičnu ponudu klima uređaja. Pored najpovoljnijih cijena i maksimalne garancije, za sve klima uređaje obezbijeđeni su i servis i montaža po želji kupaca. A u ponudi su modeli najpoznatijih svjetskih brendova kao što su Bosch, LG, Tesla, Elit, Beko i mnogi drugi.

Scroll to Top