Iznenađujuća posljedica igranja video igara na inteligenciju djece

Dominantno mišljenje je da je igranje video igara loše po djecu i da bi trebalo da ga izbjegavaju. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi tu mogli da postoje i neki pozitivni efekti. Konkretno, u pitanju je istraživanje povezano sa inteligencijom, sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Science Alert, a prenosi City Magazine.

Naime, istraživači su pratili podatke u vezi sa 9.855 djece od 8 do 9 godina starosti. Utvrdili su da oni u prosjeku provedu dva i po sata gledajući televiziju ili onlajn video klipove. Takođe, jedan sat provedu u igranju video igara i pola sata u druženju preko interneta. Potom su istraživači, dvije godine kasnije, provjeravali podatke oko 5000 djece iz prvobitne studije.

Oni koji su prijavili da su tokom te dvije godine provodili više vremena u igranju video igara od navedene norme, kasnije su zabilježili porast koeficijenta inteligencije za 2.5 jedinice viši od prosječnog porasta inteligencije. To je izračunato na osnovu rezultata djece u zadacima koji su uključivali razumijevanje pročitanog, razumijevanje vizuelno-prostornih odnosa, pamćenje, fleksibilno razmišljanje i samokontrolu.

Važno je napomenuti da je istraživanje obuhvatilo samo djecu iz SAD i da nije pravilo razliku između vrsta video igara. Istraživanje, takođe, podržava tvrdnju da koeficijent inteligencije nije fiksan, već se razvija tokom života. Ovo nije prvo istraživanje koje je naglasilo da postoje i pozitivni efekti igranja igrica. Ipak, ni ono ne stavlja finalnu tačku na ovu diskusiju.

Kako ovo istraživanje nije uzelo u obzir efekte provođenja vremena ispred ekrana na spavanje, fizičku aktivnost ili rezultate u školi, istraživači se ograđuju od toga. A jedino je jasno da se ništa u vezi sa ovom temom ne može uzeti zdravo za gotovo i da nam je potrebno više podataka o svakom aspektu.

Scroll to Top